категорії: кіно блоґ-запис

Кінопанорама живе!

Маленька артхаус-радість для киян :)

теґи: Збережи старий Київ, Кінотеатр Кінопанорама, артхауз, артхаус, кіно, кінопанорама

КінопанорамаКиївський кінотеатр Кінопанорама, який закрився 1 червня 2009, відновить свою роботу, незважаючи на те, що на будівлю кінотеатру накладено арешт.Київський кінотеатр Кінопанорама, розташований на вул. Шота Руставелі, 19а, "всупереч незаконним спробам сторонніх організацій заволодіти будівлею", відновлює роботу 26 листопада, повідомляється на офіційному сайті Кінопанорами.

Вже визначено репертуар і придбані фільми на перші місяці роботи кінотеатру. Також Кінопанорама готує до відкриття персональну виставку визнаного в світі українського художника Юрія Нікітіна; виставка розташується у фойє кінотеатру.

"Єдиний артхаусний кінотеатр у центрі Києва продовжує свою роботу, незважаючи на те, що потребує серйозного ремонту, – наводяться на сайті слова директора Кінопанорами Наталії Соболєвої. – За літо планувалося повністю відновити кінотеатр, але конфлікт, ініційований зацікавленими у захопленні будівлі особами, не дозволяє новому власнику – Групі ISTIL – реалізувати плани з реставрації будівлі ".

Повідомляється, що Кінопанорама опинилася в центрі земельного конфлікту: на будівлю накладено арешт із забороною реконструкції. Тому новий сезон кінотеатр змушений відкрити в тому вигляді, в якому він зараз перебуває. До накладення арешту встигли лише оновити крісла у глядацькій залі і доопрацювати кафе.

"На сьогоднішній день реконструкцію Кінопанорами заблоковано. Ми відновили теплопостачання, усунули зауваження електронагляду і вирішили запустити кінотеатр у його нинішньому вигляді", – розповів генеральний директор ISTIL Management Михайло Морозов.

Новий власник кінотеатру Кінопанорама Група ISTIL ще в серпні 2009 року оголосив про плани реконструкції кінотеатру і відкриття на його базі суперсучасного кінокомплексу. Плани реконструкції передбачали збереження легендарного кінозалу, який був спеціально спроектований і побудований у 1958 році на місці знесених будівель як перший експериментальний широкоформатний кінотеатр у колишньому Радянському Союзі.

КінопанорамаОднак незабаром після приходу великого іноземного інвестора і оголошення планів розвитку кінотеатру Єврейська релігійна громада міста Києва відновила претензії на будівлю (які були безуспішні з 2002 року) і домоглася накладення арешту на приміщення в центрі міста, сказано в повідомленні на офіційному сайті Кінопанорами.

На думку Групи ISTIL, судове рішення було винесено з грубим порушенням законодавства, без участі власників кінотеатру і представників міста.

"Завдяки підтримці громадськості, творчої інтелігенції та інвестицій нового власника – Кінопанорама буде жити як культурний центр зі своєю історією і традиціями, – заявила Наталія Соболєва. – А особливу увагу в нашому репертуарі ми приділимо шедеврам кінематографії, які повертають суспільству високі моральні цінності".

Зазначається, що в планах Кінопанорами, як і раніше: проведення популярних кінофестивалів за сприяння міжнародних культурних центрів та посольств, участь у програмах кінофестивалів, регулярний показ артхаусних фільмів. Відновляться виступу лауреатів джазових фестивалів, виставки сучасного мистецтва, тощо.

Нагадаємо, що кінотеатр Кінопанорама закрився 1 червня 2009. У грудні 2008 року Київська міська рада продала за 7 млн. грн. земельну ділянку під кінотеатром Кінопанорама для будівництва багатофункціонального комплексу з об'єктами готельного, офісного, торговельного призначення.

***

Кінотеатр Кінопанорама був побудований у 1958 році як перший експериментальний панорамний кінотеатр. Вважається центром артхаусного мистецтва в Києві.

ISTIL Group – компанія належить британському бізнесменові пакистанського походження Мохаммад Захур. ISTIL Group володіє продакшн-студією і англомовним тижневиком Kyiv Post. Пріоритетні напрями інвестицій ISTIL Group: медіа, нерухомість, кіновиробництво та кінодистриб'юції, промислове виробництво та екологічні проекти.

За матеріалами korrespondent.net