категорії: блоґ-запис

День пам'яті жертв ДТП, або На що Юля витрачає мільярди

Маразмъ кріпчаєт

теґи: ДТП, авто, жертви, маразми, свинячий грип

15 листопада, у світі вшановують пам'ять жертв ДТП. За резолюцією Генеральної асамблеї ООН кожну третю неділю листопада оголошено Всесвітнім днем пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод. Від початку року внаслідок дорожньо-транспортних пригод в Україні загинуло близько 4400 (!) людей і ще 39000 (!!!) було травмовано. Все ж, цьогорічна статистика дещо ліпша за минулорічну – за аналогічний період 2008 року загинуло приблизно 6700 людей, травмовано – 55400 (очевидно, далося взнаки розрекламоване підвищення штрафів, втім, кількість загиблих на дорогах країни однаково лишається страшною).

Чому не змінюється ситуація на дорозі? – запитую я себе. Чому зростання сум штрафів (вдесятеро і більше) не дало у повному обсязі бажаного ефекту? Можливо, підвищивши штрафи, влада, що характерно, вдарила по кишені найбільш матеріально незахищених верств? Звісно, остерігаючись даїшника, що зачаївся в кущах, водії стали більш обережними, але чи стосується це водіїв, для яких тисяча гривень – ніщо або тих, для кого взагалі не існує законів та правил дорожнього руху, тих, що, користуючись хабарями, зв'язками та недосконалістю судової системи, можуть вийти сухими з будь-якої води?

Складається враження, що Система лишилась старою. Адже хабарі зросли пропорційно до штрафів, а певна привілейована категорія громадян взагалі не підлягає осудженню: депутати та їхні діти продовжують вишивати по зустрічній, бухати за кермом, збивати дітей на пішохідних переходах, зрештою, просто по-хамськи поводитись на дорозі тільки тому, що вони знають: їм однаково нічого за це не буде. Проблема не в тому, що українські закони – погані. Проблема в тому, що до різних людей вони по-різному застосовуються.

Звичайно, владі така ситуація вигідна. На боротьбу зі "свинячим" грипом виділяються мільярди; уряд, ВР, Президент – всі б'ються в передвиборній істериці, роздмухуючи вигідну для них тему до масштабів загальнодержавного лиха. Створюючи атмосферу масовго психозу, політики відвертають увагу людей від проблем у сотні разів нагальніших. Для порівняння, жертвами "свинячого" грипу в Україні на сьогодні вважаються 174 людини. Порівняйте цю цифру з кількістю загиблих внаслідок ДТП...